Over het leer van Chesterfield tassen | The Chesterfield Brand

Ons leer

The Chesterfield Leer

Bij The Chesterfield Brand hebben we een enorme fascinatie voor leer. Leer moet je ruiken, je moet het voelen, pas dan kun je beoordelen of je een mooi stukje leer in handen hebt. Voor de meeste producten van The Chesterfield Brand gebruiken we rundleer dat op verschillende manieren wordt bewerkt. Dit bewerkingsproces is allesbepalend voor hoe een tas er uiteindelijk uit gaat zien. Gaat de tas in de droger, wordt het extra heet gewassen of op het eind nog gepolijst.

Door de jarenlange samenwerking en het intensieve contact zien wij onze leerproducent als partner en op deze manier heeft The Chesterfield Brand een grote invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van het leer. In nauwe samenwerking met de fabriek zijn we continu bezig om nieuwe producten te ontwikkelen en streven we naar perfectie. Als je respect hebt voor mens en natuur is er een hoop mogelijk. Bij The Chesterfield Brand doen we er alles aan om dit te bereiken, zo voldoen al onze leersoorten aan de REACH-norm en wordt de fabriek gemiddeld zes keer per jaar bezocht.

Onze meest gebruikte leersoort is de Cow Wax Pull Up. Dit leer wordt handmatig bewerkt met natuurlijke oliën waardoor een uniek glad resultaat ontstaat. Omdat deze leersoort alleen met was wordt bewerkt en niet met kleur wordt gespoten is het een erg duurzaam product en behoud het zijn kleur en kwaliteit. Deze kwaliteit kan alleen gegarandeerd worden door nauw betrokken te zijn bij het proces waarin een huid tot tas wordt gemaakt. Geen huid is hetzelfde en dat maakt elke tas uniek.

Het looiproces

Als de koeienhuid aankomt in de looierij, wordt de huid eerst in een grote trommel gewassen en geweekt zodat de haren loslaten. Vervolgens wordt de huid gelooid in vaten, dit om haarresten te verwijderen en bederf tegen te gaan. Voor dit proces kunnen verschillende stoffen gebruikt worden, The Chesterfeld Brand maakt zowel gebruik van chemisch als plantaardig looien. Hierna wordt het leer geperst om vocht uit het leer te halen.

De toplaag en onderlagen worden van elkaar gesplitst, de egale toplaag is de mooiste en stekste laag van de huis. Na het splitten wordt de huid voor een tweede keer gelooid in vaten voor de gewenste afwerking, kleur en soepelheid. De gesorteerde huiden worden hierin geverfd en gevet.

Het leer wordt vervolgens soepel geklopt en gedroogd. Dit drogen kan aan de hand van een vacuümpers of met een droogoven waarbij de huiden hangen. In India hebben wij de mogelijkheid om het leer aan de zon te drogen, hierdoor krijgt het leer een nog diepere kleur. Na dit proces is het leer klaar voor de nabewerking.

Ten slotte wordt de fnishlaag op de huid aangebracht met bijvoorbeeld een spuitmachine.

Vergeet niet: geen huid is hetzelfde en daarom is elk leren product uniek.

Leersoorten

Cow Wax Pull Up leer

Dit is de meest gebruikte leersoort van The Chesterfeld Brand. Na het persen wordt het leer handmatig gekleurd met aniline kleurstoffen die geïmpregneerd zijn met natuurlijke oliën en wassen in plaats van verf en pigmenten. Deze zachte afwerking zorgt ervoor dat de stoffen niet op de huid blijven liggen, maar in de porieën van de huis trekken waardoor de natuurlijke vintage-look ontstaat. Omdat deze leersoort alleen met was wordt bewerkt en niet met kleur wordt gespoten is het een erg duurzaam product en behoudt het zijn kwaliteit en kleur.

Antique Crust Cow Leer

Deze leersoort wordt gebruikt bij de Black Label collectie van The Chesterfeld Brand. Dit leer is het duurste om te maken, omdat het plantaardig gelooid wordt. Dat wil zeggen dat het volledig vrij is van chemicaliën, er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Hetgeen wat een Black Label zijn eigen karakter geeft, is de uitgebreide ‘Dompelbadtechniek’ (Engels: Pieces-Dying). Black Label producten worden zonder bewerking al in elkaar genaaid inclusief voering, metalen accessoires en ritssluitingen. Vervolgens wordt deze als complete tas in een bad gelegd van verschillende natuurlijke producten waardoor alles tegelijkertijd wordt bewerkt. Hierna wordt elke tas opgehangen om in de zon te drogen en daarna nog met de hand na geverfd en gedeeltelijk opgepoetst.

Deze techniek zorgt er voor dat elk product een uniek karakter krijgt doordat er altijd verschil zit in het absorptievermogen van een huid. Ook is deze techniek de reden van de katoenen voering in deze producten, de katoenen voering wordt mee gekleurd door de hoofdbewerking en is ook de enige stofsoort die gecombineerd kan worden met de ‘dompelbadtechniek’.

Antique Buff Crumbled Leer

Deze leersoort is gemaakt van buffalo leer. Buffelhuid is over het algemeen een harder leersoort, maar The Chesterfeld Brand heeft in samenwerking met de fabriek een speciaal behandelproces ontwikkeld waardoor het soepel blijft.
Omdat met machinale spraying alleen een effen geheel mogelijk is, wordt deze leersoort met de hand in de juiste kleur gespoten. Dit zorgt voor het zogenoemde 'two tone' effect.


Washed Polished Vintage Cow Leer

Deze leersoort wordt op andere wijze bewerkt dan de andere leersoorten in ons portfolio. Nadat het leer op kleur is gemaakt, wordt de tas in elkaar genaaid en in een speciale wasmachine ‘gewassen’.

In tegenstelling tot andere leersoorten wordt na het drogen de tas opgevuld met papier en met doeken gepolijst, dit zorgt voor de glans op het leer.

Cookburn Vegetable Cow Leer

Ook deze leersoort is van een koe gemaakt. Het bijzondere aan de bewerking van dit leer is dat na het in elkaar naaien van de tas, deze in een soort droger gaat. Hierbij wordt de tas onder een hoge temperatuur in houten vaten 'getumbled'. Dit proces zorgt ervoor dat de tas krimpt (zo'n 15%), waardoor een vintage-look wordt gecreeërd.
Net als Black Label is cookburn een plantaardig gelooide leersoort, dat wil zeggen dat het volledig vrij is van chemicalieën en er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke producten.


Soft Class Leer

De Soft Class is onze nieuwste leersoort. Dit rundleer heeft een speciaal effect omdat het dikker is dan onze andere leersoorten. Normaal wordt de huid gesplitst in drie lagen, bij de Soft Class wordt de huis in slechts twee lagen gesplitst wat ervoor zorgt dat het leer to 20% dikker is.

Daarnaast is Soft Class 'finished' leer wat betekend dat het in de kleur gespoten is. Dit zorgt samen met een flexibele geverfde contrastrand voor een moderne en meer 'cleane' look.